Filmes karácsonyi könyvcsomag
Kiadó:
MMA Kiadó
Kiadás éve:
ISBN 3344556677889
Akciós termék*
15200 Ft
9120 Ft-40%

Filmes karácsonyi könyvcsomag

Átmeneti idők -  Mohi Sándor beszélgetései Huszárik Zoltánról

 

Sokat elárul Huszárik Zoltánról, hogy negyven évvel a halála után csaknem félszáz barát, egykori osztály- és munkatárs, tisztelő és filmesztéta, s természetesen lánya, Huszárik Kata örömmel állt Mohi Sándor mikrofonja és kamerája elé, hogy elmondja emlékeit, gondolatait a csupán ötven évet élt, s mindössze néhány rövid- és két egész estés filmet alkotó, ám annál nagyobb hatású rendezőről. A beszélgetések könyvváltozata formájával is Huszárik művészete előtt kíván tisztelegni születése kilencvenedik és halála negyvenedik évfordulóján. A Szindbádról írta le több méltatója, hogy benne nem dialógusok, hanem egymást követő monológok hallhatók. A rövidített, szerkesztett beszélgetésekből kimaradtak tehát Mohi Sándornak – a válaszokból azért kiolvasható – kérdései, így a dialógusok átadják a helyüket a Huszárik Zoltánra emlékező és a művészetét elemző monológoknak.

 Csupán ötven évet élt, és mindössze néhány rövid- és két egész estés filmet alkotott, ám annál nagyobb hatású rendező volt.

 

 

Örök varázs - Tóth János kinematográfus

Tóth János (1930–2019) életműve rendkívül gazdag és sokszínű. Operatőrként nemcsak egész estés játék-, hanem rövid- és animációs filmek is fűződnek a nevéhez, a saját rendezésében és fényképezésében készült etűdök pedig eredeti látásmódjukkal és stílusukkal önálló fejezetet alkotnak a magyar film történetében. S legalább két operatőri munkája a magyar filmművészet vitathatatlan csúcsteljesítménye: a Huszárik Zoltánnal 1965-ben forgatott Elégia és Makk Károly 1970-es Szerelem című alkotása. Jelenléte a magyar filmművészetben jóval több, mint általában az operatőröké: egyéni világlátású és összetéveszthetetlen stílusú szerző.

Tóth János rendezőről és operatőrről nem készült még monografikus igényű elemzés. E könyv első fele ezt a hiányt igyekszik pótolni, míg második felében az alkotóval készült interjúk olvashatók.

DVD melléklet: Örök mozi. Tóth János felújított szerzői rövidfilmjei a Nemzeti Filmintézet Filmarchívum kiadásában.

 

Szekfü András Igy filmeztünk 3 - Jnacsó és köre

Könyvünk legrégebbi interjúja 1968-ban készült, a legújabbak 2020-ban. Legtöbbjük most jelenik meg először nyomtatásban. A jelen, harmadik kötetben három hosszú interjú olvasható Jancsó Miklóssal. Munkatársai közül szerepel Grunwalsky Ferenc, Hernádi Gyula, Kézdi-Kovács Zsolt, Somló Tamás, Kende János, Böjte József és Márton István.  Családtagjai gyakran munkatársai is voltak: Mészáros Márta, Jancsó Nyika, Jancsó Katalin, Jancsó Zoltán, Csákány Zsuzsa és Jancsó Dávid. A Függelék-ben Gary Vanisian interjúja olvasható Giovanna Gagliardoval, Jancsó olaszországi élettársával és forgatókönyvírójával.

 

„Elfogulttá váltam-e közben Jancsó Miklóssal kapcsolatban? Egészen biztosan. Akik megismerték, kevesen tudták kivonni magukat személyiségének varázsa alól. Viszont igyekeztem (a tapintat keretei között) feltenni azokat a „kényes” kérdéseket is, amelyek a vele nem rokonszenvezők körében megfogalmazódtak.

A Jancsó és köre más, mint az előző két Így filmeztünk kötet. Egyetlen emberről szól, életéről és művészetéről, családjáról és környezetéről. Nem fogok tiltakozni, ha valaki így emlegeti majd: Jancsó és kora.”  (Szekfü András)

 


*Akciós termékekre kuponkód kedvezmény nem vehető igénybe!
Magyar filmek

Magyar filmek

5800 Ft
4930 Ft
Magyar irodalmi művek<br>1956-2016

Magyar irodalmi művek
1956-2016

5800 Ft
4930 Ft
Tamási Áron

Tamási Áron

5800 Ft
4930 Ft
Így filmeztünk 3 – Jancsó és köre

Így filmeztünk 3 – Jancsó és köre

5600 Ft
4760 Ft
Barokk freskófestészet Magyarországon II.

Barokk freskófestészet Magyarországon II.

9500 Ft
8075 Ft
Schrammel Imre

Schrammel Imre

7800 Ft
6630 Ft