Erő és gyöngédség
Terjedelem:
344 oldal
Kötészet:
flexibilis tábla cérnafűzéssel
Kiadó:
MMA Kiadó
Kiadás éve:
ISBN 9786156434647
4800 Ft
3600 Ft-25%
Horkay Hörcher Ferenc

Erő és gyöngédség

Képzőművészeti és városfilozófiai esszék

A címet a kötet egésze magyarázza, nehéz volna annak valamely részletével indokolni pusztán a választást. De magyarázza valamelyest Ferenc pápa 2013. március 19-én elhangzó, első homiliája is, amelyben a szentatya következőkről beszélt: „[...] a gondoskodás, az őrzés jóságot kíván, megkívánja, hogy gyengédséggel éljük meg. Az evangéliumokban Szent József erős, bátor, keményen dolgozó emberként jelenik meg, de lelkében nagy gyengédség él, mely nem a gyengék erénye, épp ellenkezőleg, erőslelkűségről, odafigyelésre, együttérzésre, mások iránti valódi nyitottságra, szeretetre való képességről árulkodik. Nem szabad félnünk a jóságtól, sem a gyengédségtől!"

(Ferenc pápa: Legyetek őrzői Isten ajándékainak!)

 

Horkay Hörcher Ferenc Erő és gyöngédség című könyve képekről és városokról szól. A képek – jobbára – kétdimenziós ábrázolások, a városok – szükségszerűen – háromdimenziós tárgyak. A városokat ábrázoló kétdimenziós képek: városképek. De mi köti össze a kötet esszéiben olvasható képleírásokat, „írott képeket” a városfilozófiai szövegekkel? A leírás „mestersége”. A válogatott tanulmányok tétje ugyanis az, hogy mi adható át ezekről a festményekről és a kiválasztott városokról a természetes nyelv közvetítésével,ráadásul írásban.

„Az én példaképem a művészet megszólítására már egyetemista korom óta az esszéíró nemzedék volt. Egészen pontosan: Szerb Antal, Halász Gábor, Németh László és Cs. Szabó László. Hozzájuk fordultam, ha vizsgára kellett készülnöm, hozzájuk, ha valakiről többet szerettem volna megtudni. Ők ugyanis úgy tudtak beszélni a művészetről, hogy az már bizonyos értelemben maga is művészet volt. Soha nem művészkedtek. Az érzékenységük volt művészi szintű. Hagyták magukra hatni a műveket – és nem csak irodalmi alkotásokat –, majd ezt az érzéki-esztétikai tapasztalatot próbálták meg szavakba foglalni. Szavakba, mondatokba, bekezdésekbe. És szünetekbe, hallgatásba. Ez a magyar esszéírók hagyománya, szaktudásuk egyszerűen a nyelv fölötti megbízható uralom. Ennek pedig a művekkel kapcsolatos érzéki tapasztalat a feltétele.”

(Horkay Hörcher Ferenc)

Veszprém város építészeti topográfiája

Veszprém város építészeti topográfiája

8350 Ft
6262 Ft
Ábel

Ábel

5800 Ft
4350 Ft
Tóth Menyhért

Tóth Menyhért

5600 Ft
4200 Ft
Barokk freskófestészet Magyarországon III.

Barokk freskófestészet Magyarországon III.

15800 Ft
11850 Ft
Doveri átkelés, Magyar néző, Fegyveres Európa

Doveri átkelés, Magyar néző, Fegyveres Európa

4200 Ft
3150 Ft
Bartha Dénes

Bartha Dénes

4800 Ft
3600 Ft