Kincses Károly

Kincses Károly

(Budapest, 1954. július 5. – )

muzeológus, fotótörténész, a Magyar Fotográfiai Múzeum alapítója

1991-2005 között az alapítványi formában működő Magyar Fotográfiai Múzeum alapító igazgatója, ill. az azt fenntartó Magyar Fotográfiai Alapítvány titkára volt. 1999-2000 között a Mai Manó Ház (Magyar Fotográfusok Háza) egyik létrehozója, művészeti vezetője, 2015 májusáig kurátora. 2006 és 2009 között a Kieselbach Galéria tanácsadója volt, s más galériáknál is dolgozott a fotó-műtárgykereskedelem javítása terén. 2006-tól 2013-ig a Műemlékek Állami (később) Nemzeti Gondnokságának fotóarchívumot épített az állami tulajdonú műemlékekről készített fényképekből. 2013-tól az akkor megalakult Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ művészeti munkatársa volt 2015 májusáig. Jelenleg az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont fotótárának vezetője.

Óraadóként tanított az ELTE BTK vizuális antropológia tanszékén, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, a szegedi József Attila Tudományegyetemen, a Kaposvári Egyetemen, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

Budapesten és az ország számos múzeumában, kiállítótermében, valamint 1991 óta a Magyar Fotográfiai Múzeumban, a Mai Manó Házban illetve más magyar és külföldi helyszíneken hétszáznál is több fotókiállítást rendezett.

A Magyar Fotográfiai Múzeum által indított és gondozott, A magyar fotográfia történetéből című kiadványsorozat sorozatszerkesztője, tucatnyi kötetének szerzője.

Sajtópublikációi a Fotó, a Fotóművészet, a Fotó-Video, a Fotóriporter, a Tudomány, az Új Tükör, a Népszabadság és más lapokban jelentek meg. A fotótörténeti gyűjtés módszertana címmel a Népművelési Intézet adta ki könyvét.

Videó:

 

 

Normantas Paulius

Normantas Paulius

5800 Ft
4350 Ft