Erdélyben, Haza és nagyvilág, Két part
Terjedelem:
720 oldal
Kötészet:
keménytáblás borító, cérnafűzött kötés
Kiadó:
MMA Kiadó
Kiadás éve:
ISBN 9786156434685
5200 Ft
3900 Ft-25%
Cs. Szabó László

Erdélyben, Haza és nagyvilág, Két part

A keletkezési idő logikája és történelmi viharok szeszélye rendezte egymás mellé Cs. Szabó László (1905–1984) három, e kötetben közölt írását. Az Erdélyben (1940) – Illés Endre szavaival – egy „férfi földrajza”: az akkor rádiótudósítóként is működő író hazatérése a második bécsi döntéssel Magyarországhoz visszacsatolt vidékre, a gyermekkor tájaira. A kulturális és szakrális tartományban éppannyira, mint fizikai térben zajló utazás tanulsága a következő felismerésben összegződik: „A magyart jobban izgatja a haza, mint a magyarság sorsa; a haza előbbre való, mint a nép.”

            Az első ízben 1942-ben publikált esszégyűjtemény, a Haza és nagyvilág a szerzői életmű egyik csúcspontja. Az írások fontos felismerése, hogy a történelem leghitelesebb tolmácsolója a „szintetizáló intuíció”. A kis és nagy népek hivatása mellett a fókusz – természetesen – ismét övéire esik. A magyarság új hivatását a megmaradásban mint öncélban, illetve az ezt előlegző erkölcsös élet kialakításában jelöli meg. „A kis népek dolga, hogy megtartva az emberi mértéket, csöndesen, erőszak nélkül ellenálljanak az új Bábelnek.”

            Az 1946-ban megjelent Két part minden gondolata a háború viszonylatában nyer érvényt. A harcok dúlta Budapesten játszódó szépirodalmi ostromnapló időlegesen ki-kiszakítja szerzőjét a szellemtörténeti és morális távlatok kémleléséből, és figyelmét a valóság legelemibb részleteire irányítja.„Szeretném ép bőrrel megúszni” – szól az új, nem kisebb ambíciójú óhaj. A konkrét, az aktuális persze ezúttal is feloldódik az időtlenben, a nagy ősök megidézésével párhuzamosan az önmaga életének értelmességével való szembenézés sem maradhat el.

 „Az élet addig ér valamit, amíg örök kezdet, örök készenlét. Az én életem még mindig csak kezdődik”.

Veszprém város építészeti topográfiája

Veszprém város építészeti topográfiája

8350 Ft
6262 Ft
Ábel

Ábel

5800 Ft
4350 Ft
Tóth Menyhért

Tóth Menyhért

5600 Ft
4200 Ft
Barokk freskófestészet Magyarországon III.

Barokk freskófestészet Magyarországon III.

15800 Ft
11850 Ft
Doveri átkelés, Magyar néző, Fegyveres Európa

Doveri átkelés, Magyar néző, Fegyveres Európa

4200 Ft
3150 Ft
Bartha Dénes

Bartha Dénes

4800 Ft
3600 Ft