Építs nekem hajlékot! - Országos könyvbemutató 2024-ben

A Magyar Művészeti Akadémia és a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ közös kiadású albumot jelentetett meg, amely a történelmi Magyarország egykori területén található zsinagógaörökségből szemezget. Közel félszáz építészeti remek szerepel a könyvben kilenc útvonalra fölfűzve, lehetőséget kínálva az érdeklődők számára, hogy maguk is útra keljenek – ha ténylegesen nem is, hát a könyv oldalait lapozgatva. A kötet szerzői szakterületük legjavát összeadva írták meg a kísérőszövegeket: dr. Oszkó Ágnes Ivett művészettörténész az építészeti szempontokat, érdekességeket tartotta szem előtt, dr. Negyela László vallástörténész pedig a közösségek sajátosságait, históriáját emelte ki.

 A könyvhöz dr. Frölich Róbert, Magyarország vezető főrabbija írt ajánlást, a szaklektorok pedig dr. Balogh István, az Országos Zsidó Rabbiképző Egyetem docense, és Zubrecki Dávid várostörténész voltak. A zsinagógákat a MÉM MDK építészeti, műemléki fotósainak csodás felvételei viszik közel az olvasóhoz. 

Az útialbum a fővárosban, valamint számos, a könyvben szereplő vidéki és határon túli városban is bemutatásra kerül 2024 tavaszán.

 

Negyela László – Oszkó Ágnes Ivett: Építs nekem hajlékot! Szubjektív zsinagógatúrák a Kárpát-medencében. MMA – MÉM MDK, Budapest, 2023.