KOLOZSVÁRI MAGYAR NAPOK

 

 

 

Az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének műhelyében készült és az MMA Kiadó gondozásában megjelent Magyar irodalmi művek 1956—2016 című irodalomtörténeti lexikont mutatták be a 12. Kolozsvári Magyar Napok rendezvénysorozatának keretében, 2021. szeptember 18-án, a Bulgakov Irodalmi Kávéházban.

 

Az Erdélyi Magyar Írók Ligája (EMIL) szervezésében megrendezett eseményen köszöntőt mondott Karácsonyi Zsolt, az EMIL elnöke, ezt követően Balázs Imre József költő, irodalomtörténész, Demeter Zsuzsa irodalomtörténész és Egyed Emese költő, egyetemi oktató beszélgettek a könyvről. A beszélgetésen felvetett kérdésekhez pedig hozzászóltak a főszerkesztők, Pécsi Györgyi irodalomtörténész, az MMA levelező tagja, az MMA Kiadó ügyvezetője és Falusi Márton költő, irodalomkutató, az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa, a Magyar Művészet főszerkesztője.

 

A könyvbemutatóról tudósítottak a Szabadság hírportál és a Helikon folyóirat online változata. A Szabadság a szakmai eszmecserén elhangzottakból kiemelte, hogy „a korábban megjelent, hasonló feladatra vállalkozó lexikonokban általában alulkanonizált, alulreprezentált az erdélyi magyar-, a konzervatív-, a női-, valamint a gyermekirodalom és a szociográfia is, ebben a kötetben viszont […] megfigyelhető a legtöbb irodalmi kategória megjelenítésére vonatkozó igyekezet”. A Helikon beszámolójának szerzője, Mărcuțiu-Rácz Dóra pedig úgy fogalmazott, hogy a lexikon „legkiemelkedőbb erénye mégiscsak olvasmányossága. Nem csupán irodalomtörténészeket vagy bölcsészhallgatókat hivatott megszólítani, hanem szenvedélyes olvasókat […]”. 

 

HIVATKOZÁSOK:

https://www.helikon.ro/irodalomtorteneti-lexikon-olvasonaplo-vagy-mindketto-fel-evszazad-irodalmarol-a-kolozsvari-magyar-napokon/

http://szabadsag.ro/-/fel-evszazad-magyar-irodalmanak-legjava-egyetlen-kotetben