Radó István

Radó István

(Kisvárda,1891–1972)

filmújságíró, gyártásvezető, producer, dramaturg

A magyar filmújságírás egyik úttörője, forgatókönyvíró, gyártásvezető, producer, filmes és mozis folyóiratok, szakkönyvek szerkesztője és kiadója. Munkatársa volt az 1942-ben megjelent első magyar filmlexikonnak. Részt vett a Magyar Filmklub megalapításában és működtetésében, 1927–1940 között pedig a Metro-Goldwyn-Mayer filmvállalat budapesti dramaturgja volt. Reklámtevékenysége a kor nemzetközi gyakorlatában is újszerűnek és sikeresnek bizonyult – ma is sokat lehetne okulni belőle.

A háború befejezésében bizakodva, 1944–45-ben (a Röpirat a magyar filmművészet ügyében szerzőjéhez, Szőts Istvánhoz hasonlóan) Radó István és barátai (köztük Gaál Béla, Gertler Viktor filmrendezők és Horváth Árpád színházi rendező) tizenöt pontos programban foglalták össze, milyennek képzelik a film- és moziszakmát a majdani, reményeik szerint demokratikus Magyarországon. Az 1945 utáni újjászervezés során azonban Radóék reformterveit éppúgy mellőzték, mint Szőts nagyszabású vízióját a magyar filmkultúráról.

Radó István jelentős szerepet játszott ugyan a Filmipari dolgozók szakszervezetében, ám a hatalomátvételre készülő Rákosiék 1947 áprilisában félreállították. A film- és moziiparban felhalmozott tapasztalataira és sokoldalú ismereteire többé nem tartottak igényt. 

Egy filmdramaturg emlékei

Egy filmdramaturg emlékei

3800 Ft
2850 Ft