A. Szabó Magda

A. Szabó Magda

Irodalomtörténész, a Tamási Áron Közhasznú Alapítvány elnöke, a magyar-francia szellemi-kultrális  kapcsolatok kultúrdiplomatája.
A.Szabó Magda 1989-től négy éven át oktatott magyar nyelvet és civilizációt a strasbourgi bölcsészettudományi egyetemen, hazatérése után Fasang Árpáddal létrehozták a Magyar-Francia Ifjúsági Alapítványt, amely 1993 óta hív fiatal diplomás francia tanárokat a magyar oktatási intézményekbe. Az eltelt harminc évben több mint ezren érkeztek ebben a keretben Magyarországra. 1999-től hat és fél éven át a Párizsi Magyar Intézet művészeti igazgatóhelyetteseként szolgálta a magyar kultúra franciaországi népszerűsítését. Ennek az időszaknak kiemelkedő eseménysorozata volt 2001-ben az egész Franciaországra kiterjedő Magyar Kulturális Évad, a „MagyArt”, többszáz rangos rendezvénnyel. Hazatérve a Duna Televízió számára forgatott filmeket a magyar és francia kultúrát összekötő szálakról. Fontosabb könyvei: „Állj fel” torony árnyékában – magyarok francia földön (társzerkesztő: Ablonczy Lászlóval); Tamási Áron (társszerző Cs. Nagy Ibolya.
Kitüntetései: A francia Akadémiai Pálmarend lovagja (2001), majd tiszti fokozata (2009); 2004-ben Párizs Város Nagyezüstje (2004); A francia Nemzeti Érdemrend lovagja (2023)

Gara László emlékezete

Gara László emlékezete

4800 Ft
3600 Ft
Tamási Áron

Tamási Áron

5800 Ft
4350 Ft